Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic 4 - 10 octombrie 2022
Tema : "Spațiul Cosmic și DURABILITATEA"
Grup țintă: 231 elevi din clasele 9 F, 9 D, 9 H, 9 I, 10A, 10 D, 11 E, 12 E, 12 D.
Profesori implicați: MARC Maria Carmen prof. fizică
Robaș Mirela, Marincaș Luminița, Chiș Mihaela, Pop Bianca, Hurezan Raluca, Tinc Luminița, Tiță Gabriel, Muntean Rareș, Mureșan Iosif.
Activitati:
1. Am vizionat filmul documentar: " Călătorie la Marginea Universului".
2. Elevii au accesat pe tabletele lor materiale indicate de profesor privind deșeurile spațiale.
3. Am discutat pe baza materialelor vizionate despre Spațiul Cosmic și durabilitatea.
4. Fiecare elev a realizat un material tip afiș cu precizarea temei și a evenimentului precum și inserarea unui text privind tema evenimentului din acest an.
Expoziția "MICROUNIVERS" -profesor coordonator Cornel Gavrilă
Drăgan Alexandru ( 11C), Bledea Cristina, Nadia ,Călăuz Luca (10F), Vâtcă Ștefania, Yasmine Ance (10C) luna fotografiată cu telefonul, PAXI-mascota ESA, macheta James Webb -imprimanta 3D.
WSW și tehnologia
Grup țintă: 154 elevi din clasele 9 C, 10C,10 F, 11 C, 11F ,12G, peste 51%fete, rural între 21-49%, minoritate sub 20%
Profesor coordonator Anițaș Cornelia Lăcrămioara,
Diriginți prof. Mândru Voichița, prof. Couți Maria
Există mulți sateliți vechi și părți defecte din aceștia, numite resturi spațiale, care orbitează în jurul Pământului și pot dăuna navelor spațiale active.
L-am urmărit pe Paxi (mascota ESA) în ultima sa aventură pentru a menține spațiul curat. Faceți-le celor mici cunoștință cu Paxi și dați-le jocurile cu Paxi pe tableta sau telefonul mobil:
Au avut loc discuții despre modul în care disciplinele de liceu sunt folosite pentru a dezvolta cele mai inovatoare tehnologii în STEM și care sunt beneficiile cunoștințelor spațiale în viața de zi cu zi.
Pentru ora de dirigenție, elevii au primit "Ghidul meseriilor VIITORULUI" (https://inaco.ro/wp-content/uploads/2021/09/21-septembrie_Editia-IVa_Ghidul-Meseriilor-Viitorului_INACO_2021.pdf). Nu ești sigur ce carieră STEM este potrivită pentru tine? Nu sunt fan al jocurilor pe calculator, dar am găsit ceva interesant. Încearcă predictorul de carieră !(https://www.lockheedmartin.com/en-us/who-we-are/communities/stem-education/career-predictor.html) . elevii au primit un material despre carierele spațiale și au făcut teste de carieră pentru a găsi cariera potrivită pentru ei.
În timpul orei de fizică am văzut cum se scrie cod, lucrând cu microbitul virtual și cu cel fizic obținut în Meet and Code 2021 pentru a realiza un proiect practic VITEZA. Utilizînd cod elevii își dezvoltă abilități necesare secolului 21. Bobocii au construit o rachetă pe platforma Tinkercad 3D și au fixat elementele de bază învățate la orele de fizică. Elevii au avut posibilitatea de a-și imagina viața ca un astronaut Artemis pe Lunar Gateway, folosind tehnologia inovatoare de învățare, Tinkercad 3D. Doi mentori și-au prezentat proiectul Fusion 360, o aventură interesantă în care au construit o colonie pe Lună, pentru a crește interesul elevilor pentru studiul Tinkercad 3D.
Clasele a 10-a au făcut cunoștință cu Tinkercad circuite Arduino .
Elevii au învățat de la astronauți cum să aibă un stil de viață sănătos și au fost invitați să colecteaze medalii planetare realiste la Cursele Virtuale ale Sistemului Solar , au primit pe classroom un test despre Dorin Dumitru Prunariu, singurul român care a călătorit în spațiu.
O călătorie muzicală despre planetele sistemului nostru solar , iar pentru cei dornici de a se documenta 14 pași spre Univers.